Tekovský salámový syr

Tekovský salámový syr-juuston maun määräävät monet tekijät. Tutustu tarkemmin tähän upeaan juustoon, ja opit valitsemaan parhaan Tekovský salámový syr:n ostohetkellä.

Haluatko tietää lisää Tekovský salámový syr-juustosta? Täällä kerromme sinulle kaiken, jotta ymmärrät tämän juuston päälle ennen sen ostamista.

Tekovský salámový syr

Tekovský salámový syr on slovakialainen juusto, joka on saanut suuren suosion niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Juusto valmistetaan pastöroidusta lehmänmaidosta ja se on rasvaprosentiltaan korkea. Juustolla on savuaromi, mutta sitä voi myös saada savuttomana. Tekovský salámový syr on sylinterin muotoinen ja noin 30-32 cm pitkä sekä 9-9,5 cm halkaisijaltaan.

Valmistusprosessi

Tekovský salámový syr:n valmistusprosessi noudattaa osittain perinteistä juustonvalmistusmenetelmää, mutta siinä on myös omia erikoispiirteitään. Juuston valmistus alkaa maitoraaka-aineen käsittelystä ja juustomassan painamisesta muotteihin. Kun juusto on vielä lämmin, se otetaan muotista käsin varovasti pois, jotta se ei muotoudu epämuodostuneeksi. Samalla juuston ulkonäkö ja mahdolliset painevirheet tarkistetaan visuaalisesti ja muotoutuminen korjataan tarvittaessa manuaalisesti.

Sen jälkeen juusto suolataan ja annetaan kypsyä suolavedessä 24 tuntia. Juuston ominaisuudet, kuten sen pehmeä ja joustava koostumus, johtuvat sen sylinterimäisestä muodosta, joka muistuttaa salamia. Juusto leikattaessa ei sisällä reikiä, vaikka pienten reikien esiintyminen on hyväksyttävää. Suhteellisen lyhyt kypsymisaika antaa sille kevyesti hapokkaan maun. Juuston väri vaihtelee vaalean kerman ja keltaisen välillä tai, savuisissa versioissa, kullankeltaisena. Juusto myydään ruokakelpoisiin muovipakkauksiin.

Kansainvälistä mainetta

Tekovský salámový syr saanut mainetta Slovakiassa ja sen ulkopuolella, mikä näkyy lukuisilla palkinnoilla, joita se on saavuttanut. Juusto on läsnä alueellisissa ja kansallisissa tapahtumissa, kuten maidon maailmanpäivän juhlissa ja Hongen laakson päivillä. Sitä esitellään myös kansainvälisissä erikoistapahtumissa sekä erilaisissa kotimaisissa ja kansainvälisissä näyttelyissä ja vastaanotoissa. Tekovský salámový syr on myös rekisteröity suojattuna maantieteellisenä merkintänä (IGP) 12. maaliskuuta 2011.

Juuston valmistuksessa ovat olleet mukana useat eri tahot, kuten Jozef SOC, meijerin omistaja ja toimittaja, sekä Rudo Pudelka ja Štefan Slaník, juustonvalmistajat. Juustomuotit valmisti puuseppä Štefan ?ugák, joka valmisti myös hikkoripuuta olevat savustusmuotit. Laitteet ja muut metalliset tarvikkeet tulivat taas seppä Karol Mozo?an pajalta, joka osallistui juustonvalmistusprosessin ympäröintiin. Juuston valmistusmenetelmä salamimaisessa muodossa on keksitty vuonna 1921. Toisen maailmansodan aikana meijeri ja Dobbar Quétery tuhoutuivat täysin eivätkä ne koskaan toimineet uudelleen. Vuodesta 1948, kun yksityiset yritykset ja osuuskunnat kansallistettiin sosialistisessa Tšekkoslovakiassa, perustettiin uusia kansallisia meijereitä, joista jokainen erikoistui tiettyihin tuotteisiin Tekovské Lužanyn muodossa olevan salamijuuston valmistus.

✓ Slovakia