Sõir

Tietenkin paras tapa tutustua Sõir-juustoon on maistamalla sitä, mutta verkkosivustoltamme löydät vihjeitä, jotka kertovat etukäteen, onko Sõir oikea valinta makusi mukaan.

Onko Sõir-juusto sinulle sopiva? Jatka lukemista, niin saat tietää.

Ehkä et ole tähän saakka tiennyt Sõir-juuston olemassaolosta. Tai ehkä olet etsinyt sitä, koska Sõir on suosikkijuustosi. Joka tapauksessa tarjoamme täällä runsaasti tietoa tästä juustosta, jotta voit tutustua siihen paremmin.

Sõir - Setomaan juusto

Sõir on perinteinen pehmeä juusto, joka on maustettu kumina-siemenillä täysmaidosta valmistettuna. Juusto on valmistettu voista, rahkasta, munista, suolasta ja kumina-siemenistä. Sitä on saatavilla myös tavallisena versiona sekä rusinoilla maustettuna, molemmat erittäin herkullisia. Lyhyesti sanottuna Sõir on uudelleenpuristettu rahka-juusto. Sen tärkeimmät ainesosat ovat maito ja kevytmaito. Sõir valmistetaan kuumentamalla maitoa kunnes hera erottuu. Sen jälkeen kiinteä aineosa sekoitetaan sulatettuun voihin yhdessä vatkatun kananmunan, suolan ja kuminansiementen kanssa, jos halutaan. Seos sekoitetaan ja kaadetaan muottiin jäähdyttämistä varten. Lopputulos on tiheä ja miellyttävä tekstuurinen juusto, jolla on purutuntuma ja hieman tahmaisuutta. Juusto on puolivälissä saksalaista Handkäse-juustoa ja puolalaisia friteerattuja Wielkopolski-juustoja. Sõir on kuitenkin itsenäinen ruokalaji: alkupala tai jälkiruoka, juuri kuten hienoja sinihomejuustoja tarjoillaan aterian jälkeen tai alkupalana sekamelskassa. Normaalisti sitä tarjoillaan leivän tai suolaisten keksien kanssa. Sõirille voidaan levittää voita, hunajaa tai valkosipulikastiketta. Kun sitä tarjoillaan keitettyjen perunoiden kanssa, Sõir on yleensä lounaalla tai illallisella. Seuraksi sopii hyvin kylmä olut. Sõir ei ole jokapäiväinen ruoka. Se on juhlaruoka ja välttämätön jokaiselle juhlapöydälle. Perinteisesti tätä juustoa nautitaan juhannuskokon äärellä Jaanipäeva-juhlan aattona, jota kutsutaan myös nimellä Jaanituli.

Sõir Setomaan kulttuurissa

Sõir-juusto on erittäin tärkeä osa Setomaan kulttuuria ja perinteitä. Setomaan alue sijaitsee kaakkoisessa Viron ja luoteisessa Venäjän Pihkovan alueen välissä. Se on hyvin pieni alue, mutta sen asukkailla, setomaalaisilla, on vahva tahto säilyttää perinteiset tavat ja uskomukset. Heillä on myös oma kielensä tai murrensa, ja he ovat ortodokseja, toisin kuin virolaiset, jotka ovat luterilaisia. Setomaalaiset elävät rajalla: Viron ja Venäjän rajalla, ortodoksien ja luterilaisten välillä, idän ja lännen välissä. Sõir-juustolla on suuri merkitys setomaalaisille, ja heillä on sanonta: kun sinulla on Sõir-juustoa, sinulla on myös ystäviä. Juusto symboloi yhteisöllisyyttä ja perinteitä, ja sitä tarjoillaan lähes jokaisessa setomaa-juhlassa tai -tilaisuudessa.

Kuinka valmistat Sõir-juustoa itse

Valmistaaaksesi Sõir-juustoa itse tarvitset seuraavat ainekset:

 • Täysmaito
 • Kevytmaito
 • Rahka
 • Voi
 • Kananmunat
 • Suola
 • Kumina-siemenet

Seuraavaksi saat ohjeet Sõir-juuston valmistukseen:

 1. Kuumenna täysmaito kattilassa, kunnes hera erottuu.
 2. Erota kiinteä ainesosa maidosta ja sekoita siihen sulatettua voita, vatkatut kananmunat, suolaa ja kumina-siemeniä halutessasi.
 3. Siirrä seos muottiin ja anna sen jäähtyä.
 4. Nauti Sõir-juustosta leivän tai suolaisten keksien kanssa.

Opi valmistamaan herkullinen Sõir-juusto ja koe Setomaan makuelämykset!

✓ Viro