Slovenský oštiepok

Vain todelliset juuston ystävät pystyvät arvostamaan Slovenský oštiepok-juuston makua ja vivahteita. Uskallatko maistaa?

Jos et ole vielä päättänyt kokeilla Slovenský oštiepok-juustoa, anna meidän kertoa sinulle lisää siitä.

Slovenský oštiepok-juuston maun määräävät monet tekijät. Tutustu tarkemmin tähän upeaan juustoon, ja opit valitsemaan parhaan Slovenský oštiepok:n ostohetkellä.

Olemme koonneet kaiken tarvittavan tiedon, jotta voit laajentaa tietämystäsi Slovenský oštiepok-juustosta. Toivomme, että nautit tiedoista yhtä paljon kuin juuston syömisestä.

Slovenský oštiepok - Slovakiasta peräisin oleva juusto

Slovenský oštiepok on juusto, joka on peräisin Slovakiasta. Se tunnetaan myös Puolassa nimellä Oscypek, mutta erottuakseen slovakialaisesta vaihtoehdosta sen nimeen on lisätty "Slovenský". Juuston tuotantoalue kattaa Slovakian vuoristoisen osan. Vaikka Slovakia on yksi Euroopan pienimmistä maista ja sen koko voidaan verrata joidenkin muiden jäsenmaiden alueisiin, Slovenský oštiepok valmistetaan samalla tavalla kuin kyseisen alueen laitumilla, samalla kasvistolla ja ilmasto-olosuhteilla. Tämä varmistaa, että raaka-aineen laatu, eli lamman- ja lehmänmaidosta valmistettu maito, pysyy samana.

Slovenský oštiepokin tuotanto on historiallisesti sidoksissa tähän alueeseen. Kirjalliset todisteet ja vanhojen Bryndza-juuston (lampaanmaidosta valmistettu valkoinen juusto) tuottajaperheiden arkistot vahvistavat, että Slovenský oštiepokia valmistettiin jo 1700-luvun alussa. Galbavahin Detvan perhe perusti vuonna 1921 Slovenký oštiepokin tuotannon perustan, joka perustui lehmänmaitoon. Tänäkin päivänä juustoa valmistetaan perinteisissä salaš-tiloissa ja muilla maatiloilla käyttäen joko lampaanmaitoa tai sekoitusta lampaan- ja lehmänmaidosta pääraaka-aineena. Laitosteollisuudessa valmistusmenetelmät perustuvat 1960- ja 1970-luvuilla otettuihin menetelmiin, jotka säilyttivät alkuperäisen valmistusperiaatteen. Juuston valmistuksessa käytettävä pääraaka-aine on raaka lampaanmaito, sekoitus lampaan- ja lehmänmaitoa tai pelkkä lehmänmaito. Juusto valmistetaan suoraan salaš-tiloissa, nimenomaan perinteistä valmistusmenetelmää käyttäen, tai laitoksissa (teollinen tuotanto). Juuston ominaispiirteitä ovat sen erikoinen muoto - suuri ananaksen tai soikea munanmuotoinen - ja koristeet. Kuori vaihtelee kullanvärisestä ruskeankeltaiseen savustuksen jälkeen, kun taas sisältö on vaaleanvalkoista ja voimaisen makuista.

Juusto on tiivis ja hieman mureneva, ja sen leikkauskohdista voi löytyä pieniä halkeamia ja reikiä. Se on mieto, miellyttävällä tavalla kevyesti maustettu ja jopa hieman kirpeä. Juuston savunmaku on tunnusomainen savustusprosessin takia. Hyvän juuston tunnusmerkkejä ovat, että se ei ole liian happama, eikä sen maku muistuta hiivaa, talia, saippuaa tai homeen makua. Siinä ei pidä olla palaneen, hapahkon, liian voimakkaan tai katkeran maun lisäksi muita outoja aromeja. Slovenský oštiepok on suojattu maantieteellisellä merkinnällä (IGP) 26. syyskuuta 2008 lähtien. Sitä tarjoillaan yleensä suolakurkkujen tai paistetun sulatetun juuston kanssa. Sitä käytetään monissa alueen perinneruoissa.

✓ Slovakia