Slovenská Bryndza

Jos et ole vielä päättänyt kokeilla Slovenská Bryndza-juustoa, anna meidän kertoa sinulle lisää siitä.

Tietenkin paras tapa tutustua Slovenská Bryndza-juustoon on maistamalla sitä, mutta verkkosivustoltamme löydät vihjeitä, jotka kertovat etukäteen, onko Slovenská Bryndza oikea valinta makusi mukaan.

Olemme koonneet kaiken tarvittavan tiedon, jotta voit laajentaa tietämystäsi Slovenská Bryndza-juustosta. Toivomme, että nautit tiedoista yhtä paljon kuin juuston syömisestä.

Slovenská Bryndza-juuston oli pakko sisältyä tämän maailman juustoja käsittelevän tietosanakirjan sivuille, ja kun luet tarjoamamme tiedot siitä, saatat päättää, että se on välttämätön myös sinun ruokakomerossasi.

Ehkä et ole tähän saakka tiennyt Slovenská Bryndza-juuston olemassaolosta. Tai ehkä olet etsinyt sitä, koska Slovenská Bryndza on suosikkijuustosi. Joka tapauksessa tarjoamme täällä runsaasti tietoa tästä juustosta, jotta voit tutustua siihen paremmin.

Slovenská Bryndza

Slovenská Bryndza on yksi Slovakian suosituimmista juustoista ja monien alueen ruokien tärkeä ainesosa. Alue rajautuu Slovakian vuoristoiseen osaan. Kevään (maaliskuusta huhtikuuhun) alussa lampaat laiduntavat alemmilla korkeuksilla sijaitsevilla alueilla. Toukokuusta lähtien ja koko kesän ajan ne siirtyvät korkeimmille niityille, mikä pidentää laidunjaksoa. Tämä idyllinen ympäristö tarjoaa täydelliset puitteet lampaiden lisääntymiselle ja tuoreen juuston valmistamiselle. Slovenská Bryndzan tuotanto on historiallisesti sidoksissa kyseiseen alueeseen, kuten kirjallisuuslähteet – Otakar Laxa (1907), Codex Alimentarius Austriacus (Wien, 1917) – osoittavat. Tässä Codexin "Juusto"-kappaleessa mainitaan tämän kypsytetyn juuston tyypilliset mikro-organismit ("karpathenkkkus" ja "oidium lactique"), jotka ovat läsnä myös nykyään. Myös Teodor Wallo kuvailee Slovenská Bryndzan valmistusprosessia ja laatuvaatimuksia vuonna 1907 päivättyssä käsikirjoituksessa. Tämä osoittaa, että Slovenská Bryndzaa on valmistettu jatkuvasti useiden vuosien ajan ja se on ollut pääasiallinen elinkeino kyseisen alueen asukkaille. 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla Slovakiassa oli yli 80 Bryndza-tehdasta (Bryndziarsky Priemysel Na Slovensku, 1942).

Valmistus

Slovenská Bryndza on luonnollinen, kypsytetty ja levitettävä valkoinen juusto, jolla on rakeisuutta. Sitä valmistetaan perinteisesti joko lampaanmaidosta valmistetuista paloista tai sekoittamalla paloja lampaanjuustosta ja paloja lehmänjuustosta. Lampaanjuuston määrä paloilla on yli 50%. Juustolla on hienostunut tuoksu ja miellyttävän karvas ja kevyesti mausteinen ja suolainen maku. Luonnolliset mikrofloorat lampaanmaidon paloissa antavat Slovenská Bryndzalle sen ominaiset sensoriset ominaisuudet. Juustossa on paljon luonnollisia mikro-organismeja, jotka kuuluvat pääasiassa seuraaviin sukuun: Lactobacillus, Enterococcus, Lactococcus, Streptococcus, Kluyveromyces Marxianus ja Geotrichum Candidi.

Pakkaus ja jakelu

Aiemmin Slovenská Bryndzaa myytiin 5-10 kg:n puisissa astioissa, joista kauppias annosti asiakkaalle halutun määrän. Nykyään se jaetaan 1-5 kg:n kuutioina puusta tai muusta myrkyttömästä materiaalista valmistetuissa astioissa, tai 0,125-1 kg:n pienissä astioissa. Astiat voivat olla erilaisia riippuen valmistajasta, esimerkiksi prisma useiden alumiinikerrosten päällekkäin, puulaatikossa oleva rulla tai muovilaatikon sisällä oleva sylinteri. Slovenská Bryndzalla ei ole vielä suojatun alkuperän nimitystä (DOP), mutta sillä on Euroopan unionin suojattu maantieteellinen merkintä (PGI).

Vienti ja matkailu

Slovenská Bryndzalla on pitkä perinne myös ulkomailla. Sitä on viety Itävaltaan, Unkariin, Puolaan, Saksaan ja vähemmässä määrin muihin Euroopan ja maailman maihin. Matkailu on merkittävästi vaikuttanut Slovenská Bryndzan vientiin ja auttanut sitä kasvamaan. Slovakia tunnetaan osittain tyypillisistä lammasmaitotuotteistaan. Yhä useammat ulkomaiset turistit jättävät tavalliset turistinähtävyydet ja etsivät epätavallista ja perinteistä. Turistit yhdistävät Slovakian Slovenská Bryndzaan ja perinteisiin slovakialaisiin ruokiin, kuten Bryndzové Halušky, Bryndzové Pagá?ik, Pirohy täytteenä Bryndza, Bryndzové Platchy (bryndzakääretorttu), Bryndzovniky (täytetty leipä) jne., jotka ovat auttaneet luomaan Slovakian mainetta. Slovenská Bryndza antaa ruuille tyypillisen tuoksun ja maun. Tämä tuoksu jää turistien muistiin, erityisesti naapurimaista tulevilla turisteilla, jotka vierailevat Slovakissa ja etsivät paikallisia majoja ja paimentiloja Slovenská Bryndzan ja sen pääasiallisen ainesosan, perinteisten slovakialaisten ruokien, kuten Bryndzové Halušky, valmistusta varten. Joka vuosi Slovakian kaupungit järjestävät messuja (jotka tunnetaan nimellä "jarmok"), joissa tämä tuote ja perinteiset ruoat ovat aina läsnä. Slovenská Bryndza on ollut yksi tärkeimmistä Slovakian tuotteista useiden vuosikymmenien ajan. Jos syömme sitä yksinään, se sopii hedelmäisen punaviinin kanssa. Slovenská Bryndza on ollut suojatun maantieteellisen merkinnän (IGP) alainen 17. heinäkuuta 2008 lähtien.

✓ Slovakia