Queso criollo de Tuni

Vain todelliset juuston ystävät pystyvät arvostamaan Queso criollo de Tuni-juuston makua ja vivahteita. Uskallatko maistaa?

Haluatko tietää lisää Queso criollo de Tuni-juustosta? Täällä kerromme sinulle kaiken, jotta ymmärrät tämän juuston päälle ennen sen ostamista.

Onko Queso criollo de Tuni-juusto sinulle sopiva? Jatka lukemista, niin saat tietää.

Queso criollo de Tuni-juuston oli pakko sisältyä tämän maailman juustoja käsittelevän tietosanakirjan sivuille, ja kun luet tarjoamamme tiedot siitä, saatat päättää, että se on välttämätön myös sinun ruokakomerossasi.

Queso criollo de Tuni

Achocalla on kunnallisuus, joka sijaitsee La Pazin departementin keskiosassa Andien ylätasangolla, jota paikalliset kutsuvat Altiplanoksi. Täällä yli 4000 metrin korkeudessa Tuni-yhteisö tuottaa tyypillistä juustoa, nimeltään Queso criollo, käyttäen tekniikkaa, joka on peräisin satojen vuosien takaa ja on yhä laajalti levinnyt Andeilla, vaikka pieniä variaatioita esiintyykin. Mutta ennen kuin puhumme juuston valmistustekniikasta, katsotaanpa hieman sen alkuperäpaikkaa:

Tuni on aimaraintiaanien kylä, jossa asuu noin kymmenkunta perhettä, ja se sijaitsee vuoristoketjun juurella 4400 metrin korkeudessa. Kylä sijaitsee 2 ja puolen tunnin ajomatkan päässä La Pazista, Titicaca-järven ja kuninkaallisen vuoriston massiivin välissä. Tunnetuin näistä vuorista on Condorin pää (5680 m), joka saa nimensä muodostaan, joka muistuttaa kondoria, siivet levällään.

Juuston valmistus

Queso criollo -juuston valmistamiseksi raakaa, tuoretta tai viilennettyä ja uudelleen lämmitettyä lehmänmaitoa laitetaan astiaan ja lisätään juoksutetta. Sitä odotetaan 25-30 minuuttia, jonka jälkeen juustomassa leikataan. Sitten noin kymmenen minuutin kuluttua kaikki lämmitetään uudelleen, kunnes saadaan tiiviimpi massa, joka pirstoutuu muruiksi. Tässä vaiheessa juustomassa erotellaan käsin seerumista ja siirretään vähitellen perinteiseen olkipohjaiseen muottiin, jota kutsutaan "Belch", koska se muistuttaa vyötärinä (itse asiassa siinä ei ole pohjaa). Se muistuttaa täällä Espanjassa käytettäviä köysiä tai klipsejä, joita käytetään juustojen sitomiseen. "Vyöt" kudotaan käsin käyttämällä jouhen kuituja laitumilta saatavasta Ichu Stipa -kasvista, jota kutsutaan myös peruvalaiseksi ylistyksen ruohoksi sen kesäkuussa avautuvien hopeisten tähkien ja pehmeiden harmaiden lankojen takia. Näitä vyöträkeitä levätään aina pellavalattian päällä olevilla oljista kudotuilla alustoilla, jotka toimivat myös suodattimena, ja ne sijoitetaan astiaan, jossa ylimääräinen seerumi kerätään.

Juustomassa otetaan suoraan käsin ja asetetaan vyölle, jota puristetaan kevyesti käsillä, jotta seerumi saadaan poistettua. Sitten lisätään suolaa: vaihtelevia määriä riippuen tuottajasta lisätään pinnalle ja sitä painetaan varovasti, jotta se tunkeutuu sisälle. Lisätään vielä hieman juustomassaa ja toisen vyön avulla muoto viedään. Noin kahden tunnin kuluttua juusto on valmis syötäväksi. Queso criolloa syödään aamiaiseksi leivän kanssa tai välipalaksi ja se on myös yksi Pacen-nimisen perinteisen ruokalajin aineksista, joka koostuu keitetyistä maissista, perunoista ja pavuista. Toinen paikallinen ruokalaji, jossa käytetään queso crioloa ainesosana, on queso humique, joka perustuu myös maissiin, papuihin ja perunoihin. Tässä käytetään lämmintä juustoa kastikkeen valmistamiseen, jossa on mausteita.

Perinteisesti jokainen perhe valmistaa juustoa omista eläimistään saatavalla maidolla omaksi käytökseen tai vaihtaakseen muihin tuotteisiin, ja nykyään queso crioloa myydään vain paikallisilla markkinoilla tai epävirallisissa kanavissa. Juoman osalta aikaisemmin käytettiin chiaa, mutta nykyään olut on yleisempi. Kuten monet muutkin Latinalaisen Amerikan maat, myös Boliviassa terveyslainsäädäntö edellyttää maidon pastörointia, mikä jättää vähän tilaa raakamaidosta valmistetuille juustoille, vaarantaen paikallisten yhteisöjen vuosisatojen ajan testattujen alueen ilmaisemien tuotteiden ja tekniikoiden selviytymisen. Perinteiset tuotteet, alkuperäiskansojen ruokakulttuurit ja Slow Food -arkistossa kerätyt tiedot kuuluvat yhteisöille, jotka ovat säilyttäneet ne ajan mittaan. Niitä on seurattu ja kuvattu hitaan ruoan liikkeen sitoumuksen ansiosta, joka on kehittynyt ympäri maailmaa näiden tietojen säilyttämiseksi ja levittämiseksi. Lähteet: Slow Food.

✓ Bolivia