Paška skuta

Vain todelliset juuston ystävät pystyvät arvostamaan Paška skuta-juuston makua ja vivahteita. Uskallatko maistaa?

Paška skuta-juuston maun määräävät monet tekijät. Tutustu tarkemmin tähän upeaan juustoon, ja opit valitsemaan parhaan Paška skuta:n ostohetkellä.

Olemme koonneet kaiken tarvittavan tiedon, jotta voit laajentaa tietämystäsi Paška skuta-juustosta. Toivomme, että nautit tiedoista yhtä paljon kuin juuston syömisestä.

Onko Paška skuta-juusto sinulle sopiva? Jatka lukemista, niin saat tietää.

Tervetuloa Kroatian juustonystäville

Kroatia on monille matkailun ystäville tuttu maa, jossa voi nauttia upeista maisemista ja kristallinkirkkaista vesistä. Mutta tiesitkö, että Kroatia tarjoaa myös herkullisia gastronomisia elämyksiä? Tässä artikkelissa esittelemme yhden juuston, jota et voi jättää maistamatta matkallasi Kroatiaan – Paška Skuta, tai suomeksi sanottuna cottagejuusto. Vaikka Kroatialla on tuhansia saaria, Pagin saari erottuu edukseen omaperäisellä kuun maisemallaan ja turkoosinsinisellä merellään. Tällä saarella valmistetaan perinteistä kroatialaista juustoa, Paška Skutaa, joka on valmistettu Zadarin dalmatialaisella alueella sijaitsevalla Pagin saarella. Skuta valmistetaan kuuluisasta ja palkitusta Paski Sir -juustosta saatavasta juustotilasta. Juustohera erotellaan ja valutetaan yleensä yön yli, ja lopputuloksena saadaan vaalea ja raikas juusto, joka on saanut makean maun paikallisesta Pagin saaren alkuperäisrodun lampaanmaidosta. Paška Skuta on yksi alueen pienimmistä juustoista, ja se valmistetaan käsin. Lammaslaidunten runsas yrttitarjonta vaikuttaa juuston laatuun, ja "bora" niminen tuuli tuo meriveden makua yrteille, joten lampaan maito on hieman suolaista eikä siihen tarvitse lisätä enää suolaa. Hyvä juustonvalmistaja tarvitsee kokemusta, kärsivällisyyttä, ja vakaata kättä, jotta juuston tiiviys on täydellinen, ei liian kova eikä liian pehmeä! Juustolla ei ole tiettyä muotoa, sillä perinteisiä muotteja ei käytetä. Tuore juustomassa kaadetaan harsoon, joka muotoilee sen "reunaksi". Painamisprosessi kestää vähintään 24 tuntia. Skuta-juusto on valmistettu rajoitetusti, sillä sitä tehdään vain lammasten lypsimiskauden aikana, joka kestää tammikuusta kesäkuuhun. Tämä tuore Paška Skuta on vähärasvainen ja täynnä terveellisiä omega-3-rasvahappoja, proteiinia, kalsiumia ja sinkkiä. Juusto on erittäin monikäyttöinen, ja sitä suositellaan käytettäväksi juustokakkujen valmistuksessa tai maustamiseen appelsiiniliköörillä ja tarjoiluun tuoreiden hedelmien kera. Paška Skuta on erinomainen juusto makeiden kroatialaisten ruokien, kuten Štrudel Od Paške Skute (juustopiiras) ja povitican (tyyteläinen leivonnainen) valmistukseen. Pagin saarella, kun "bora" tuuli puhuu voimakkaasti maisemassa, ihmiset usein aloittavat päivänsä mustalla kahvilla, jossa on skutan paloja.

Skutan monipuolinen käyttö

Paška Skuta-juustoa voidaan käyttää monin tavoin ruoanlaitossa ja leivonnassa. Sen kevyt ja raikas maku sopii täydellisesti makeiden ja suolaisten ruokien valmistukseen. Juustoa voidaan käyttää esimerkiksi täytteissä piirakoihin ja leivonnaisiin, tai tarjoilla raastettuna pastan tai risoton päällä. Skuta sopii myös erinomaisesti juustokakkujen ja muiden makeiden leivonnaisten valmistukseen. Korkea proteiinipitoisuus ja terveelliset rasvahapot tekevät siitä hyvän valinnan terveellisempää ruokavaliota noudattavalle. Kokeile rohkeasti Paška Skutaa ja löydä uusia tapoja nauttia tästä herkullisesta kroatialaisesta juustosta!

✓ Kroatia