Oravský korbáčik

Oravský korbáčik-juuston maun määräävät monet tekijät. Tutustu tarkemmin tähän upeaan juustoon, ja opit valitsemaan parhaan Oravský korbáčik:n ostohetkellä.

Onko Oravský korbáčik-juusto sinulle sopiva? Jatka lukemista, niin saat tietää.

Ehkä et ole tähän saakka tiennyt Oravský korbáčik-juuston olemassaolosta. Tai ehkä olet etsinyt sitä, koska Oravský korbáčik on suosikkijuustosi. Joka tapauksessa tarjoamme täällä runsaasti tietoa tästä juustosta, jotta voit tutustua siihen paremmin.

Tietoa Oravský Korbáčik -juustosta

Oravský Korbáčik on slovakialainen juusto, jota valmistetaan Oravanjoen altaalla sijaitsevalla Orava-aluetta. Orava on tyypillinen vuoristoalue, jossa on suotuisat olosuhteet lampaiden kasvattamiseen ja karjan laiduntamiseen sekä maidon jatkokäsittelyyn juustoksi. Alueen asukkaat hyödyntävät yhä näitä erityisiä vuoristo-ympäristön piirteitä, kuten ovat tehneet maanviljelijät siitä lähtien, kun nämä maat asutettiin.

Käsintehtyjä juustoköysiä

Käsintehtyjen niin sanottujen Körbáčik-juustojen (eli "vaijeri-juustojen") valmistaminen on Oravan alueen naisten erityistaito, jota ei voida tehdä koneellisesti. Suullisen perimätiedon mukaan Oravassa valmistettiin Körbáčik-juustoja kansallisesti toisen puoliskon 1800-luvulta lähtien. Useiden juustolajikkeiden, mukaan lukien Körbáčik, tuotanto ratkaisi tällöin maanviljelijöiden ja karjankasvattajien ainoan tulonlähteen. Kyseessä on höyrytetty, savustettu tai savustamaton tuote, joka on muotoiltu nuoran ("Korbáčik" slovakiksi) muotoon ja jonka pituus vaihtelee 10-50 cm välillä. Juusto valmistetaan perinteisellä menetelmällä, jossa puolikova ja osittain kypsytetty juusto venytetään höyryn avulla ja muokataan nauhaksi, jota kutsutaan perinteisesti "Vojkyksi" ja jonka paksuus on 2-10 mm. Nämä nauhat palmikoidaan sitten pieneksi ruoskaksi. Oravský Korbáčik valmistetaan puolikovasta lehmänmaidosta, johon on lisätty hapatekulttuuria. Juuston väri on vaalea tai hieman kellertävä, tai savustettujen lajikkeiden tapauksessa kullankeltainen. Jokainen nauha koostuu erottuvista kuiduista, joilla on joustava, tiheä mutta ei kova koostumus. Tuotteen korkea vetolujuus johtuu helposti eroteltavista kuiturakenteista. Juustolla on maito-, herkullinen, suolainen, hieman hapokas maku ja savustettujen lajikkeiden tapauksessa tyypillinen savuinen aromi. Savustetut ja savustamattomat variantit eroavat toisistaan erityisesti värin ja aromin osalta. Savustetun variantin väri vaihtelee vaaleankeltaisesta kullankeltaiseen ja siinä on tyypillinen savuaromi sekä hieman suurempi suolapitoisuus. Epäsäännöllisen variantin väri on valkoisesta kermanväriseen eikä siinä ole savuaromia. Molempien lajikkeiden rakenne ja koostumus ovat kuitenkin samat.

Pakkaukset ja suosio

Oravský Korbáčik myydään erikokoisissa pakkauksissa. Peruspakkaus sisältää 5-10 Korbáčik-juustoa, mutta saatavilla on myös suurempia säiliöitä, joissa on 50 Korbáčikia, jotka tunnetaan perinteisesti nimellä Zväzok. Oravský Korbáčik on perinteisesti tunnettu herkkuruoka, ei vain slovakialaisille, vaan myös ulkomaalaisille, jotka vierailevat Slovakiassa ja jotka vievät tätä erikoisuutta kotiin tuliaiseksi. Oravský Korbáčik on ollut rekisteröity suojattuun maantieteelliseen merkintään (IGP) 12. maaliskuuta 2011 lähtien.

✓ Slovakia